Новините на турски били жертвеният агнец на „един балкански мракобес“ 08.12 | 14:25

Лютви Местан изригна срещу управляващите заради свалянето на емисиите от БНТ1

От Филипа Тодева

Коалицията, която управлява, не е идеологически разнородна, не е и ценностно несъвместима, понеже сте си лика прилика, съвсем сте си хармонични. Това заяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БТА.

Местан обвини управляващите, че имитират различия по отношение на избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура.

"От една страна не сте съгласни да бъде председател на парламентарната комисия по култура и медии, но, от друга, нямате нищо против, дори с охота приемате, с неговия глас да седите тук като министри", заяви той.

Лидерът на ДПС заяви, че представителите във властта на една от партиите в РБ - заместник-министър и областен управител, вече ще работят под пряк ксенофобски надзор. "Жертвеният агнец на оцелялата власт е демокрацията, правата на човека, а в конкретния случай - правото на малцинствата да получават новини на майчиния си език чрез ефира на БНТ 1", коментира той.

Според него новините на турски са били постижение на демокрацията, а нейните принципи се поднасят в жертва на ксенофобията. Това Местан определи като "балкански мракобес".

"Къде отиде свободата на словото, къде е СЕМ?", попита реторично той.

"Наблюдаваме едно ценностно преобръщане – това, което е естествено от гледна точка на върховенство на закона, на правата на човека, като правото на един високообразован професионалист като Орхан Исмаилов да стане заместник-министър на отбраната, се приема като компромис. Какво по-естествено от това - ако има качества, ще бъде и министър", заяви председателят на ДПС.

Водещи

Най-четени