Новините на турски език остават в ефира на БНТ 03.10 | 16:20

Парламентът отхвърли законови промени, предложени от "Атака"

От Андриян Георгиев

Народното събрание отхвърли промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от "Атака", които предвиждаха да няма предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че става дума за новините на турски език по БНТ и посочи, че измененията целели да се приложи конституцията, според която официален език е българският. 

Преди законопроектът да бъде отхвърлен Волен Сидеров заяви: "Надявам се на разбиране и гражданска смелост на депутатите от ГЕРБ. Надявам се да бъде прието това предложение, с което да бъде поправено едно нарушение на Конституцията, в която се казва, че официален език в България е български език. В държавната телевизия не трябва да има новини на друг език, освен български”. 

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи този законопроект. "Предложението е нюанс на онези тенденции, които усещаме в последните месеци от страна на партия "Атака". Колкото по-малко време остава до изборите, обратно пропорционално на това е активността на "Атака” по тези проблеми."

Според Кърджалиев ескалиращата крайна ксенофобия водела до своеобразно отчуждаване на някои политици от актуални обществени теми – за толерантност и търпимост в това общество. 

Водещи

Най-четени