Новите депутати може да не могат да гласуват 28.03 | 09:03

Нито една фирма не е подала оферта за поддръжка на електронната система, удължиха конкурса

От iNews.bg

Новите депутати изпаднаха в любопитна ситуация още преди имената им да са обявени, Оказва се, че бъдещите 240 може да не могат да изпълняват основната си работа в Норадното събрание – да гласуват. Причината е, че все още няма фирма, която да поддържа електронната система за гласуване в пленарна зала. Договорът със старата пък е изтекъл. Така, ако системата се срине, няма да има кой да я оправи и вероятно на новите депутати може да се наложи да гласуват по старомодния начин с вдигане на ръка.

Надежда това да бъде избегнато все пак има. Администрацията на Народното събрание удължи срока за събиране на оферти за следгаранционна поддръжка на системата за гласуване, предаде БГНЕС. Първоначалният срок изчете вчера. Новият краен срок за подаване на документи изтича с края на месец март, т.е. в петък. Ако постъпят оферти и бъде избран победител, новите депутати може и да заварят система за гласуване без рискове от срив, който да няма кой да отстрани.

Победителят в конкурса ще бъде този, който подаде оферта с най-ниска стойност. Обявената обществена поръчка е за 60 000 лв., а срокът за изпълнение – 1 година. Обект на поддръжката ще е сървърът на системата за електронно гласуване на депутатите, 270-те пулта за гласуване с биометрични датчици, монитори и ред други устройства, които осигуряват работата на депутатите. Изпълнителят на заданието трябва да осигури реакция 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Водещи

Най-четени