Новите избори по старите правила 26.05 | 14:29

Управляващите и опозицията не могат да се разберат какво техническо решение да вземат за печатането на бюлетините

От iNews.bg

Няма да има промени в изборните правила за предстоящия вот за местна власт. Това стана окончателно ясно на днешното парламентарно заседание.

Според Валери Симеонов, от ПФ - които изрично поставиха въпроса за намаляване на държавната субсидия, няма нагласа у управляващото мнозинство за приемане на промени в Изборния кодекс.

Симеонов заяви пред журналисти, че това отношение към предложението му е много сериозна предпоставка за преразглеждане на отношението към властта, тъй като то е техен основен приоритет, от който те няма да отстъпят.

"Като се наруши този приоритет, ние си имаме политическа отговорност и прекратяваме подкрепата", предупреди той.

От ГЕРБ се оправдаха, че няма да внесат промени, защото се опасяват, че ще бъдат обвинени в смяна на правилата само три месеца преди изборите.

Продължава обаче да няма яснота кой и как ще печата бюлетините. Преди извънредното пленарно заседание днес председателят на парламента Цецка Цачева събра в кабинета си политическите сили, представители на ЦИК, БНБ, министерството на финансите, за да търсят вариант как да се реши проблемът.

Цачева е получила писмо от централната банка за недостатъчен капацитет да бъдат отпечатани около 18 милиона бюлетини за местния вот. "Досега за национални избори БНБ е печатала по около 8 милиона", уточни пред медиите Мая Манолова от левицата и съобщи, че на срещата са се разбрали отговорните институции да проучат различни възможности.

Като вариант от МС са предложили да се върне старата практика бюлетини да се печатат от печатници, определени от областните управители, срещу които категорично възразяват от БСП. "Този филм сме го гледали, безобразията да се печатат безконтролно бюлетини, са известни на всички граждани. Такъв компромис БСП никога няма да направи", декларира Мая Манолова, цитирана от БТА.

"Тези, които го направиха, да дадат отговор. Естествено, че ни притеснява, но разбирате каквото и предложение да направим, колкото и да е обективно – винаги може да има политически обвинения", отговори ѝ Цветан Цветанов. Оказва се, че недостатъчен брой печатници имат лиценз. Затова според Манолова сред лансираните варианти били да се включат още две печатници, които имат лиценз, но досега не са участвали в процеса. Управляващите били готови и за бърз лиценз и за пловдивска печатница.

Министър Владислав Горанов обясни, че проблемът не е в лиценза, защото лицензирането е относително лесна процедура. "Въпросът е в техническата обезпеченост на печатниците в България, било то частни, или държавни, да разполагат с техника, която едновременно да изпълнява условията, поставени в Изборния кодекс към изборните книжа и към бюлетините", каза Горанов.

Той увери, че ще бъде намерено нужното техническо решение.

Най-четени