Новите къщи на пострадалите перничани – без ток и вода 27.12 | 16:29

В същото време премиерът Борисов праща на Перник 250 кубика дърва

От Филипа Тодева

В новите къщи на пострадалите от земетресението на 22 май перничани все още няма електричество и вода, предаде БТА, като се позовава на източници от фирмата-изпълнител "Балканстрой" АД.

В момента в Пернишки регион се строят активно девет къщи на хора, чиито домове пострадаха непоправимо при труса. Седем от тях са пред завършване. В четири къщи строителните работи са приключили.

По договор строителите изграждат вътрешната електроинсталация на къщите и извеждат кабел отвън, където се предполага, че ще бъде електрическото табло.

ЧЕЗ от своя страна е отговорна за инсталацията до стълба, обясни техническият ръководител на сглобяемите къщи Борислав Налджиев.

По думите му не е ясно обаче кой трябва да свърже електрическия стълб с изведения от строителите кабел. Затова къщите нямат ток и това е почти единствената причина, за да не могат хората да влязат в новите си домове.

В същото време от правителствената информационна служба съобщиха, че със заповед на министър-председателя Бойко Борисов 250 куб.м дърва за огрев ще бъдат безвъзмездно предоставени от комплекс "Бояна" на община Перник.

Дървата ще бъдат раздадени на социално слаби и на пострадали от земетресението граждани на общината. Балансовата стойност на 250 куб. м. дърва за огрев възлиза на 10 000 лева.

Водещи

Най-четени