Новите правила на Ученическите игри сблъскаха МФВС и учители 06.11 | 15:37

Ден преди ученическите игри 2012/2013 г. бяха представени промените в регламента

От Елена Коцева

Ден преди официалното откриване на ученическите игри 2012/2013 г. в Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) бяха представени и промените в регламента за провеждането им.

Основната промяна е свързана с ограничение при сформиране на училищните отбори, които взимат участие в ученическите игри. От тази година нататък в един отбор няма да може да се включват повече от 2-ма картотекирани играчи – т.е. ученици, които спортуват и се състезават за някои от клубовете.

Промените целят да се повиши броя на младежите и учениците, които спортуват, обясни заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов. "Искаме да накараме повече деца да спортуват и те да бъдат поставени на равни начала в състезанията. Тези, които са картотекирани в клубовете, имат поле за изява в държавните първенства и вече са спечелени за спорта. Ние искаме да активизираме и останалите..."

Той обясни още, че с промените ще се въведе ясна граница между програмите за спорт за всички и програмите за спорт за високи постижения, а освен това по този начин няма да се противопоставят аматьори на професионалисти по време на състезанията. 

През миналата учебна година около 90% от децата, които са участвали в ученическите игри са картотекирани. По думите на министъра този факт пречи за коректното и нормалното оценяване на работата на учителите по физическо възпитание, защото така се ползва трудът на професионалните треньори. Освен това не се дава възможност да бъдат обхванати повече подрастващи, които не спортуват системно.

По данни на министерството около 100 000 ученици са взели участие в миналогодишните издания на Ученическите игри. В тази бройка обаче влизат и всички ученици, които тренират сериозно в спортните клубове и федерации. С ограничението, което се въвежда, тази бройка ще се намали и възможност да се включат в тренировките и състезанията ще получат повече ученици, които не се занимават допълнително с това.

По време на представянето на новата наредба в залата на петия етаж на МФВС избухна спор за целесъобразността на това ограничение. Учители по физическо възпитание и спорт от столични училища бяха дошли, както за да подкрепят, така и за да се противопоставят на наредбата. Най-развълнувани бяха критиците, които дори обвиниха заместник-министъра и неговия екип в нарушаване на закона и дори на Конституцията.

Според учителката по физическо Силвия Янкова чрез рестрикцията на наредбата се нарушават редица закони – от основния закон на страната, през Закона за закрила на детето, Закона за закрила от дискриминация и дори Хартата за правата на човека. Янкова заяви, че като учител в 51 столично училище е принудена да работи със своите ученици в един физкултурен салон, но заедно с още поне един клас, което прави 60 човека в един физкултурен салон.

Едновременно с това в самите часове по физическо възпитание и спорт няма на практика възможност да се работи отборно, а липсват условия да се работи и допълнително. Янкова, както и нейни колеги категорично заявиха, че ако един учител "избира" по лична преценка участниците в отборите според новите правила, ще дискриминира останалите свои ученици. Самият учител обаче ще попадне под нападките не само на учениците и на техните родители, но и на закона.

В министерството са наясно предварително, че наредбата няма да се хареса от някои учители. Това увери министър Иван Ценов още в самото начало. По думите му обаче чрез тази наредба ще може да се види истинското състояние на детско-юношеския спорт и да се направят съответните изводи.

Министър Ценов посочи, че тези, които се чувстват ощетени или засегнати от промяната в правилата, ще трябва да приемат промените, тъй като те се правят в името на здравото бъдеще на децата и младежите – повече спорт и повече възможности за изява и за тези, които не са изявени таланти. Министър Ценов обаче призна, че е наложително да се помисли и за стимулиране на учителите по физкултура, тъй като те действително са ощетени.

Този проблем – за стимулирането на преподавателите, беше част от изказванията и на началника на Районния инспекторат по образование – София-град Ваня Кастрева, както и директора на дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в Столична община Ирена Димитрова. Нито един от тях обаче не конкретизира как точно ще бъдат стимулирани учителите в средните училища.

Министър Ценов предложи да се използва програмата на МОНМ "Успех", а госпожа Ваня Кастрева обясни, че делегираните бюджети на училищата позволяват на директорите да стимулират допълнително учителите, които носят медали и успехи от участия на своите ученици. Като вид възможен стимул се посочи и факта, че всяко едно училище публикува на страницата си в интернет успехите на своите ученици.

Така формирането на училищен отбор в 8-те дисциплини на Ученическите игри остава в ръцете на директорите, като инициатива на местната власт.

В края на пресконференцията стана ясно, че новата наредба не подлежи на дискусия и обсъждане, тъй като вече е съгласувана между министерствата на спорта и образованието и е подписана от министрите, а заместник-министър Ценов обясни дори, че "правилата се правят от този, който дава парите".  

Водещи