Новите учебни програми от 1 до 10 клас ще са готови до края на юли 11.06 | 17:06

Анализират резултатите от последните изпити, за да открият пропуските

От Ивелина Георгиева

До края на юли ще бъдат готови новите учебни програми от 1 до 10 клас, а от средата на август ще започнат кръглите маси, на които ще бъдат представени. Това каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя обясни, че в момента се прави връзката между начален, прогимназиален и първи гимназиален етап, изготвят се индикатори са съответствие между държавните образователни изисквания, учебните програми и учебниците.

Общото между всички актуализирани програми е постигането на съотношение 60% за придобиване на нови знания и 40% за практически упражнения и занятия, подчерта заместник-министър Дамянова.

Просветното министерство е подготвило и още един пакет от мерки, които ще залегне в национален мащаб, с който се цели всеки един регионален инспекторат да набележи и определи конкретни мерки за съответното училище.

В тази връзка Дамянова посочи, че още в събота директорите са получили формат, в който трябва да попълнят резултатите от Националното външно оценяване за 4 и 7 клас и резултатите от държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците, така че да се определят дефицитите на училищно равнище.

"Миналата година направихме за първи път такъв анализ. Много е важно всяко едно училище да открие дефицитите, които има и да предприеме съответните мерки", коментира заместник-министърът.

Тя даде няколко примера с не дотам добри практики като училища с ниски резултати на Националното външно оценяване по български език и математика, но в същото време със СИП и ЗИП, т.е увеличен брой часове по английски език.

Други училища, които отчитат ниски резултати по биология и история например завишават часовете по тези предмети, което също не е най-правилната стратегия, смята Дамянова. Според нея трябва да се погледне по-цялостно на образователния процес, да се обърне внимание на начина на преподаване и изпитване.

Там, където има ниски резултати на изпитите, ще се търсят причините, както и ще се прави анализ на постигнатите високи резултати, за да може добрите практики да се мултиплицират.

Дамянова припомни, че от есента започва проекта "Квалификация", чрез който учителите ще имат възможност да участват в курсовете за квалификация и преквалификация. В новия закон тази мярка е предвидена като задължителна, защото има много учители, които в продължение на 20 години не са посещавали курс за преквалификация и това се отразява на учениците.

Водещи

Най-четени