Новият американски посланик вече посети Женския пазар 01.10 | 18:31

Марси Рийс успя да се повози на метрото

От Ивелина Георгиева

Пристигнала едва в петък (28 септември), новият американски посланик у нас Марси Рийс вече е изпробвала как се движи софийското метро и е успяла да посети Женския пазар, да се качи на Витоша и да разгледа историческите сгради в центъра на София.

Рийс даде първата си пресконференция в Американското посолство след пристигането си у нас.

Тя заяви, че се надява двете страни да работят съвместно по важните въпроси, които според нея са реформа в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и борбата с организираната престъпност и корупцията, предаде агенция "Фокус".

Марси Рийс подчерта, че САЩ цени високо подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Близкия изток и Северна Африка.

Съвместната работа между двете страни и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия и Косово е допринесла за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят, заяви американският посланик.

Рийс коментира и случая с АЕЦ "Белене", като подчерта, че когато става дума за една мащабна инвестиция, каквато е този проект, е добре да се направи проучване на съответния инвеститор.

Става дума за един наистина голям проект, свързан с много пари и смятам, че това е най-справедливият и разумен начин, по който трябва да се подходи към него, каза тя.

Американският посланик не пожела да коментира дали ще продължи политиката на предшественика си на мълчание за причините за забраната бившият вътрешен министър Румен Петков да посещава Съединените щати.

Тя поясни, че не би могла да коментира този случай и по принцип не може да се коментират публично конкретни случаи, свързани с визи и посещения.

Рийс поясни, че свободата на словото е един от основните постулати на демокрацията и е изключително важно да се спазва всичко свързано с него.

"Това е нещо много важно за американците и аз ще направя всичко възможно да го отстоявам”, посочи тя.

Американският посланик представи днес акредитивните си писма на българския президент.

Най-четени