Новият зам.-омбудсман погва таксите на топлофикациите 29.01 | 09:45

Диана Ковачева се заема и със спазването на човешките права в затворите

От iNews.bg

Различни такси, които топлофикациите у нас начисляват на своите клиенти, ще бъдат атакувани от новия зам.-омбудсман Диана Ковачева. Това стана ясно от думите й пред БНР. Тя обясни, че сред приоритетите в работата й ще бъде разрешаването на проблемите с доставчици на услуги. Затова още от следващия месец тя ще се заеме с изчистването на въпросите около таксите "юристконсулт”, които топлофикациите начисляват на клиентите си, които не са платили навреме сметките си за парно. Ще бъде разгледан въпросът и до каква степен е справедливо начисляването на таксата "сградна инсталация”.

"В средата на месец февруари омбудсмана организира кръгла маса за обсъждане и дискусия. Смятам, че въпросът може да бъде решен в сътрудничество с институциите, няма как омбудсманът да се справи сам. Подготвено е искане до Конституционния съд за тълкувателно решение във връзка с таксата "юристконсулт". Омбудсманът постави тази тема на обсъждане, за това до каква степен абонатите могат да бъдат натоварвани те с тази такса, когато има неплатени сметки. Предприемат се мерки и за искане на тълкувателно решение от Върховния касационен съд за таксата "сградна инсталация", тъй като има противоречива практика на съдилищата”, обясни Ковачева.

Друга тема, по които ще работи новият зам.-омбудсман, е свързана с Националния превантивен механизъм за сътрудничество на национално и международно ниво за проверки по затворите. "България е много критикувана през последните години за ситуацията, за обстановката, за условията в местата за лишаване от свобода и за насилие над лица там. Работата на омбудсмана е да наблюдава начина, по който се работи в тези институции и да прави препоръки. Смятам, че това дава реални възможности за България в международен план да изпълни критерии, които отдавна са поставени от Съвета на Европа. Ето това е нещо, с което аз лично бих се занимавала”, обясни тя.

Водещи

Най-четени