Новият земеделски министър погва "калинките" 04.06 | 11:36

Димитър Греков ще се бори за ограничаването на вноса на чужда продукция в страната

От Ивелина Георгиева

Новият министър на земеделието и храните Димитър Греков вече е разпоредил да се направи пълен списък на всички хора, които са назначени в министерството през последните няколко години. Това стана ясно от интервю на земеделския министър Димитър Греков за в. "24 часа".

Той подчерта, че е поискал и списък с имената на всички, които са назначени с конкурс във ведомството, защото има такива, при които квалификационните характеристики много се различават от работата, свършена през последните години.

"Нека да установим кои са тези назначения и какъв е пълният щат на институцията Министерство на земеделието и след това, естествено, по законния начин, без всякакъв субективизъм ще бъдат освободени тези хора", коментира той.

Греков поясни, че ще уволнява от министерството тези хора, на които професионалната квалификация не отговаря на заеманата длъжност.

На въпрос има ли "калинки", които сами напускат, той отговори положително.

Постът на министър на земеделието и храните е второто работно място на Димитър Греков.

Той заяви, че се стреми бързо да влиза в крак с новата работа и в тази връзка още вчера е провел първата оперативка във ведомството, а в петък е спрял няколко конкурса, свързани с наемането на помещения в министерството от външни фирми за заведения.

Очаква се новият земеделски министър още днес да издаде заповед за временно спиране на процедурата, свързана с хидромелиоративните съоръжения, които според него се разграбват.

"Ще има временна забрана за вадене на тръби", поясни той.

Още от втория си работен ден Греков е поискал пълна справка за финансовото състояние на земеделското министерство и всички обществени поръчки, които текат.

Той обясни, че няма да бъдат спирани всички договори, а само тези, за които има някаква съмнения от страна на специалистите от инспектората или одита.

Относно отраслите животновъдство и зеленчукопроизводство новият министър заяви, че ще се опита да ограничи чрез митнически действия вноса на чужда продукция в полза на българската.

Това може да стане в периодите от време, в които българското производство е най-силно, коментира той.

"Например в края на май имаме наши зеленчуци, които по качества са незаменими, и би следвало да има митнически закони, които да ограничават вноса", допълни Греков.

Новият началник на МЗХ има амбицията да включи и науката в развитието на земеделския сектор, защото той трябва да се развива чрез иновации и предприемачество.

Като най-наложителна за решаване задача министърът определи назначаването на негови заместници, защото трябва да си разпределят работата.

Той подчерта, че ще опита да създаде екип със заместниците си, независимо дали те са партийни фигури и по какъв начин са определени за постовете.

Греков определи себе си като диалогичен човек, който не търси конфронтацията и не се интересува от партийните принадлежности, а от професионалната характеристика и дейности.

"Единственото, което ще ме интересува, са резултатите. А да стигнем до тях, ще ни трябва много, ама много работа", каза земеделският министър.

Димитър Греков поясни, че трябва да се изготви спешна нова програма за развитие на селските райони, и допълни, че всяко евро за следващия програмен период ще бъде предоговаряно.

По думите му трябва да се работи за по-доброто обучение на земеделските производители и издигането им на равнище, до което те сами да могат да си вземат парите, а не да чакат на "благоволението някой да им ги подари".

"Тези хора сами трябва да си вземат парите. И аз съм убеден, че поне 50% от всички земеделски производители могат да го направят, вместо да "даряват" средства на някои консултанти", подчерта той.

Водещи

Най-четени