Новият кабинет може да бъде избран във вторник 23.05 | 12:55

Кабинетът ще е стабилен, ако е успешен, беше категоричен Лютви Местан

От Елица Елефтерова

Тъй като президентът в понеделник няма да бъде в страната, извънредно заседание, на което ще се гласува избирането на нов кабинет, ще се проведе във вторник. Това заяви на излизане от президентството лидерът на ДПС Лютви Местан.

Това се прави заради обществения интерес, който налага в България час по-скоро да бъде избрано ново правителство.

Относно стабилността на следващото правителство Местан заяви, че то не е въпрос на аритметика. Кабинетът ще е стабилен, ако е успешен. Това е условието, което да покрие очакванията на гражданите, посочи той.

"Относно програмата на правителството съм длъжен да кажа, че сме склонни да подкрепим Пламен Орешарски, но ако постигнем съгласие с програмата му. Единствената възможност за следващо правителство е извън ГЕРБ, но подкрепата ни ще е функция от съгласието ни с плана на Орешарски", допълни лидерът на ДПС и уточни, че още днес ще се срещнат с него и ще сравнят неговите планове с програмата на ДПС.

"Вече заявих, че няма как да има компромис относно плоския данък. Няма да участваме в правителство, което ще го подмени с прогресивен данък. Не бихме искали да носим отговорност за подобно управление, а за такова, което ще осигури приемственост с данъчната политика на ДПС от 2005-2009 година." По думите на Местан трябва правителството да бъде "партньор, а не рекетьор на бизнеса".

От ДПС призовават всички партии, които имат отношение към управлението на страната, да положат надпартийни интереси и да подкрепят обществено важните казуси. Относно предстоящия кабинет на Орешарски Местан заяви, че това няма да е класическа коалиция.

От ДПС са притеснени от поредния опит да бъдат отнети конституционните права на българите в чужбина да гласуват, като се прави опит да се повтори "гнусният сценарий от 2009 година, когато бяха касирани гласове на ДПС от чужбина".

"Ако това е вярно, смятате ли, че е възможно да се отнася за едни секции, а да не е възможно за други секции", попита Местан, като визира намеренията да бъдат касирани гласовете на българите, гласували от Измир и Бурса, защото 935 души са пуснали гласа си в една секция. Местан даде примери и от други секции в чужбина – тези в Брюксел и в Лондон.

По думите му не само в Турция само в една секция са гласували над 900 души. Има много примери, като най-драстичните са в Брюксел, Лондон и САЩ.

По думите му в секция в Брюксел на 12 май са гласували 1551 български граждани, в Лондон – 2085 души, отново в Лондон, но в друга секция – 1688 души. В Атина, според Местан, са гласували в една секция 1443 души.

В тези секции към една комисия са открити нови тъмни стаи за гласуване, същото е и в Бурса, посочи лидерът на ДПС. По думите му номерът от 2009 година няма да мине. Това би означавало драстично нарушаване на изборни права. 

Водещи

Най-четени