Новият ни контингент заминава за Афганистан 28.02 | 08:36

Министърът на отбраната лично ще изпрати 110-те наши войници, от които 8 жени

От iNews.bg

Поредната българска група военни заминава за Афганистан на мироопазваща мисия. Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в изпращането на 33-ия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа”. Официалната церемония ще се проведе в град Казанлък. Основната част от 33-ия български военен контингент е от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Контингентът е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен инспектор в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов от 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той е завършил НВУ "Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. Това е неговото второ участие в международна мисия.

На ритуала по изпращането ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съветникът на президента по сигурност и отбрана полк. (о.з.) Илия Милушев, представители на местната власт и др.

Водещи

Най-четени