Новият управител на БНБ Димитър Радев встъпва в длъжност днес 15.07 | 10:21

От iNews.bg

В екипа му остават Калин Христов и Димитър Костов, трети подуправител ще е Нина Стоянова

Новият управител на БНБ Димитър Радев днес встъпва в длъжност на кратка церемония, на която ще поеме ръководството от Иван Искров и отговорността за институцията през 6-годишния си мандат.

На извънредно пленарно заседание вчера парламентът избра Радев за гуверньор на Централната банка, като предпочете номинацията му пред тези на Бисер Манолов, Виктор Йоцов и Григорий Вазов.

Очаква се днес Радев да внесе за гласуване от Народното събрание своите номинации за подуправители на БНБ, които ще отговарят за сектори "Банков", "Емисионен" и "Банков надзор".

След като положи вчера клетва в парламента като управител на БНБ, той обяви пред журналисти и своите номинации за заместници. Намерението на Радев е да запази сегашните подуправители Калин Христов и Димитър Костов, като предлага третият човек в екипа му да е Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт на банката.

"Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите за подуправители на БНБ...Новите подуправителите ще бъдат новите стари подуправители - Калин Христов и Димитър Костов, а нов подуправител ще бъде Нина Стоянова. Тя ще отговаря за банковото управление, разбира се, ако бъде избрана, Калин Христов - за управление "Емисионно", а Димитър Костов ще поеме "Банковия надзор", каза новоизпраният управител на Централната банка.

Програмата в първия му работен ден като централен банкер предвижда срещи с Управителния съвет, шефовече на дирекции и с бившия управител на БНБ Иван Искров. Следобед пък Радев ще инспектира създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и разпределяне на задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, чийто основни елементи представи при изслушването му н парламента.

Димитър Радев увери, че БНБ ще провежда политика на открит и конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той изцяло ще се базира на критериите за прозрачност и публичност, приети в ЕЦБ и в системата на европейските банки, а за приоритет посочи реформата в банковия сектор.

"Димитър Радев е възможно най-доброто решение за гуверньор на БНБ", заяви по БНТ пък банкерът Левон Хампарцумян, като се аргументира, че Радем е с богат административен опит и в България, и в чужбина и особено последната му висока позиция в МВФ.

По повод намерението на Радев да запази стария ръководен екип на Централната банка, Хампарцумян направи положителен коментар: "Централната банка не е някой стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, хората ще се почувстват освежени и ще се подобри качеството на услугата".

Според Хампарцумян приемствеността е ключова. "Всички говорят за КТБ, но никой не говори, че Централната банка е един спокойно работещ финансов механизъм, който си взаимодейства с ЕЦБ, с други институции", посочи банкерът. И определи провалът на надзора на БНБ като "драматичен, което обаче не означава, че всичко добро трябва да бъде зачеркнато".

 

 

 

Водещи

Най-четени