Новият шеф на ДАЗД с екшън план за изваждането на децата от институциите 07.08 | 11:11

Жечева отрече да е политически "назначенец"

От Христина Рафаилова

Новоназначеният  шеф на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева се заема с изготвянето на екшън план за изваждането на децата от социалните институции. В ефира на Нова телевизия тя заяви, че ако имало риск за провал на деинституционализацията на малчуганите и забавянето на сроковете на този проект, вината е на нейният предшественик Калин Каменов. Преди ден бившият председател изрази опасенията си, че с кадровите промени е застрашено изваждането на децата от домовете, както и за опасност от загуба на евросредства. 

Ева Жечева призна, че има забавяне на срокове по проекта. Тя подчерта, че животът на децата е по-важен от евросредствата. От думите й стана ясно, че нито един малчуган няма да напусне институциите, ако има опасност за живота и здравето му. 

Шефът на агенцията информира, че в момента в институции живеят  1500 деца с уреждания, а в медико-социалните домове са 5 600. 

 Тя отрече да е "политически назначенец" и каза, че не е член на партиите, които подкрепят правителството, и номинацията и не е минала през нито една централа на политическа сила. 

Жечева даде разяснения защо е била освободен от шефския пост в агенцията през 2001 г. Тя обясни, че е била махната от тогавашния социален министър Лидия Шулева за това, че е наела  6 етажна сграда за 30 000 лева на месеца. Според нея Шулева нямала професионални мотиви да я освободи, затова извадила икономически. Тя добави, че средствата за наема били целево отпуснати от Министерския съвет и били точно определена сума. 

Шефката на агенцията каза, не й е повдигано нито едно обвинение. 

По повод назначението на дъщерята на вицепремиера в кабинета "Луканов"  Нора Ананиева – Анна Ананиева за неин заместник, Жечева каза, че зам.- шефът на агенцията се назначава от премиера. Тя добави, че Калин Каменов влязъл по същия начин във ведомството като Анна Ананиева.

Водещи

Най-четени