Ново 20: Законът предвиждал машинно гласуване само на редовни избори 02.02 | 19:18

Въпреки това ЦИК ще спази решението на съда и ще обяви обществена поръчка за устройствата

От iNews.bg

Пореден обрат по темата за машинното гласуване на предстоящите избори. Според зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева Изборният кодекс предвижда такива устройства да има във всички секции само при редовен вот, но не и при извънреден, какъвто ще бъде този на 26 март. Въпреки тази подробност обаче Комисията ще спази решението на ВАС и ще обяви обществена поръчка за доставка на машини за гласуване, отбеляза тя пред бТВ. Но все пак не е сигурно дали в крайна сметка те ще бъдат доставени навреме.

Работата обаче няма да бъде претупана само и само да се изпълни това, което е постановил съдът. "Ще сложим сериозни характеристики за това какви машини трябва да бъдат доставени. Дали ще има такива, които да отговорят на тези изисквания, това е друга тема”, каза Мусорлиева. Според нея обаче няма как поръчката да бъде разбита на няколко лота, какъвто вариант се коментираше. "Трябва да има единни характеристики. Не може за Монтана да са едни машини, а за Ловеч - други”, уточни тя.

Според Мусорлиева е странно, че двете топ дела във ВАС – за референдума и за машинното гласуване, което касае 30 млн. лева от джоба на българина, се съсредоточават в един докладчик съдия. Тя заподозря, че става въпрос за "общ замисъл на определено кръгче или отборче”. По думите й "това отборче има пуснати пипала” навсякъде в държавата.

По думите й прокуратурата, която би следвало да защитава държавата, изведнъж е станала адвокат на една от страните по едно от делата заедно с омбудсмана, преди да има постановено решение.

Водещи

Най-четени