Ново 20! При Делта-варианта загуба на мирикс и вкус е по-рядко срещана 09.08 | 10:20

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина", категорична е проф. Радостина Александрова

От iNews.bg

По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви в ефира на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани. Според нея два са основните начини за борба с коронавируса - физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. "Делта" вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо", заяви проф. Радостина Александрова.

Тя уточни че, маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организма да реагира адекватно при следваща среща с вируса", добави още проф. Радостина Александрова.

Водещи

Най-четени