Ново 20 за „Аспарухово“ 28.06 | 16:14

Подпочвени води създават пречат за по-бързото възстановяване на варненския квартал

От iNews.bg

Големи проблеми за по-бързото възстановяване на варненския квартал "Аспарухово" създават подпочвените води. Това каза Георги Влайков, зам.-ръководител на Доброволческия отряд от Пловдив, който прекара пет дни във Варна.

По думите му, къщи, които са отводнени, отново се пълнят с вода и това създава трудности.

"Има много места, където техниката не може да достигне и всичко се прави на ръка за това са нужни и доброволците", каза Влайков.

Той обясни, че в някой от засегнатите места, прибързано се хвърлят препарати за дезинфекция и се налага доброволците да работят в алкална среда от което ръкавиците се разпадат.

Има също и къщи, които са разчетени за бутане, но не са добре обозначени.

"Случи се да работим по къща, която се оказа, че ще бъде съборена", разказа доброволецът.

По думите му работата в засегнатия район е много, а хората се изтощават бързо.

"Надяваме се събота и неделя да има повече доброволци от самата Варна, защото много хора не могат да дойдат през седмицата, защото са на работа", обясни Влайков.

Според него доброволците всеки ден се сблъскват с много хора, които не оценяват рисковете и пускат децата да си да газят в калта, докато почистват домовете си. Според Влайков в засегнатия район съществува и риск от епидемия, защото слънцето пече по цял ден, не е ясно и какво има в в калта. "Трудно е положението, на място по цял ден има хора от кметството в "Аспарухово" и тежки машини, а доброволците помагат там, където те не могат да достигнат", каза още Георги Влайков, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени