Ново дружество поема управлението на болницата в Девин 12.09 | 15:32

"МБАЛ- Девин" ЕАД ще участва в новото дружество "Токуда Мед Девин"

От Петя Михайлова

Ново дружество ще управлява болницата в Девин, която не работи от два месеца заради задължения към кредитори, съобщиха от Общинската администрация, цитирани от БТА.

С решение на Общинския съвет е прието "МБАЛ- Девин" ЕАД да участва в новото дружество "Токуда Мед Девин". Мажоритарен собственик с 70-процентен дял е "Кота-Мак" ЕООД.

Решенията в новото дружество ще се приемат с единодушие, а "Кота- Мак" се ангажира да поеме дълговете на болницата от 1.7 млн. лева, както и да вложи 350 хил. лева за ремонти и 800 хил. лева за ново оборудване, заяви кметът на Девин Здравко Василев.

По негова прогноза се очаква МБАЛ- Девин да заработи отново около 26-30 септември, ако приключат навреме процедурите по регистрация на новото дружество.

Общинското участие в "Токуда Мед Девин" се планира да се запази 30 на сто, независимо от новите вложения, които ще направи мажоритарният собственик, уточняват от общината.

iNews припомня, че МБАЛ-Девин преустанови дейността си на 4 юли по решение на борда на директорите заради тежкото й финансово състояние. Болницата е със запорирани сметки от кредитори, а персоналът не е получавал заплати от месеци.

Най-четени