Номинирайте своя "Човек на годината" 20.09 | 13:38

Търсим смели и оригинални правозащитни постъпки, коментират от Българския хелзински комитет

От Деляна Петкова

От днес (20 септември) започват номинациите за  награди "Човек на годината", организирани от Българския хелзински комитет (БХК). iNews.bg е медиен партньор на събитието.

Наградите се връчват ежегодно и с тях се отбелязва приноса на номинираните към защитата на правата на човека, отбелязват организаторите. Всеки ще може да номинира човек или организация заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2010 – октомври 2011 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта www.humanoftheyear.org.

"Търсим смели, оригинални правозащитни постъпки, постъпки- прецедент, постъпки, които са отключили промяна, ако не в реалността, в умовете", обяснява Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК и председател на журито.

Разбира се, постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

През 2010 година за финалния етап от връчването на наградите "Човек на годината" бяха допуснати 26 номинации. На сайта на БХК пък беше отворено гласуване за наградата на публиката. Събраните гласове бяха над 5,5 хил.

Председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Даниела Доковска взе голямата награда "Човек на годината" 2010. Адв. Валерия Иларева, която защитава бежанци и мигранти, и организацията за интернет права "Електронна граница" бяха отличени, съответно, с втора и трета награди.

Носител на "Наградата на публиката" – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта www.humanoftheyear.org, стана журналистът Иво Инджев.

Наградите "Човек на годината" нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Най-четени