Нормализация на обстановката в страната 09.01 | 09:12

На отделни места продължават действията по оказване помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата

От Андриян Георгиев

Усложнената обстановка заради снеговалежите в страната се нормализира към 07:00 часа, уверяват от МВР.

На отделни места продължават действията по оказване помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата.

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на град Роман, като все още без ток са няколко села около града.

През нощта с верижна техника на пожарната е пробит пътят до село Лопян, община Етрополе. Тази сутрин около 06:00 ч. верижната машина изтеглила закъсал товарен автомобил до град Етрополе. Продължаващият снеговалеж натрупа 5-10 см нов сняг, като към момента снежната покривка на територията на община Етрополе е 80-100 см. Започнало е почистването на пътя Етрополе – Правец и на пътя към селата Ямна и Брусен. Работата на екипите е затруднена от дебелата снежна покривка. Три села са без електрозахранване. По отстраняване на авариите работят екипи на "ЧЕЗ-България". На територията на общината има проблем с почистването на улиците в малките населени места.

В област Смолян през нощта екип на "Пожарна безопасност" е отстранявал паднали дървета и клони по пътищата около Пампорово.

На хората в село Мугла са осигурени храна и лекарства. 

Продължава почистването с верижна техника на пътя от гр. Ветрен към махала Гулак, община Костенец, което вчера бе преустановено. В тази махала се намират около 25 души. От страната на град Костенец днес рано сутринта ще започне почистването на пътя до махалата.

В област Пловдив днес сутринта е подновена работата по почистване на пътя до хижа Брянощица, с. Брестовица, където има около 30 граждани. Вчера до тях стигна трактор, но без да е направил нормален път за движение. Днес на място ще работи верижна машина за проправянето на път за автомобили.

Състояние на електрозахранването

Към момента са повредени са 2 електропровода на 220 kV и 4 на 110 kV. Тази сутрин е аварирал електропроводът Ястребец-Самоков. Аварийните екипи работят за възстановяването им.

По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване на територията на дружествата са следните населени места:

За района на "ЧЕЗ – България”:

Без ел. захранване в момента са все още 428 трафопоста; абонати без напрежение - 25427 .

Продължава работата по отстраняване на аварията по далекопровода за населените места в община Роман. Екип на ГДПБЗН с верижна машина е съдействал с проправянето на път до съоръженията на ЧЕЗ за възстановяването на ел. захранването на село Згориград.

Без електрозахранване остават селища в следните области и общини:

В София област – в общините Правец, Етрополе, Ботевград, Елин Пелин, Горна Малина, Долна баня и Самоков – 19 села ; Област Монтана – в община Вършец - 7 села: в област Враца – в общините Мездра и Роман - 10 села. Област Кюстендил – общината Невестино- 4 села; Област Благоевград- общината Петрич - 1 застава; област Ловеч - общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян и Угърчин - Тетевен и Ябланица и 21 села

По отстраняването на авариите работели над 113 екипа на дружеството. На определени населени места работата на екипите е силно затруднено поради заснежените и непочистени пътища и падналите дървета от силните ветрове.

За района на "Е.ОН - България - мрежи":

По отстраняване на възникналите аварии работят 36 екипа на дружеството и в повечето селищата в района е възстановено ел. захранването. Без електрозахранване остават все още 58 села в община Севлиево и В. Търново – община Елена.

За района на "ЕВН – България”:

Критична остава обстановката по осигуряване на нормалното ел. захранване в следните населени места: Област Пловдив – 3 населени места; Пазарджик – 5 населени места; Смолян – 36 населени места и Ст. Загора – 3 населени места. Общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла).

Основната причина е силно заснежените пътища и падналите в района на тези общини, за които ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. Към 23:00 часа на 08.01.12 г. е възстановено електрозахранването на Чепеларе. 

За отстраняването на възникналите аварии работят общо 47 екипа на дружеството. 

Водещи

Най-четени