Нужни са 12 млрд. лева за ВиК сектора у нас 04.10 | 20:54

През последните години не са правени почти никакви инвестиции в този сектор

От Елица Елефтерова

Ако България подобрява водоснабдяването и канализацията си с досегашните темпове, ще са необходими 35 години, за да имат българите качествена услуга. До този извод e стигнала Световната банка при писането на водната стратегия на страната ни. Документът бе публикуван от регионалното министерство вчера и започва общественото му обсъждане.

През последните няколко години във ВиК сектора у нас са наливани по 167 млн. лв. годишно, но за периода 2010 г. и 2011 г., например, в България е изградена само една пречиствателна станция.

За да се справим с пречистването на отпадните води, да се намалят загубите и се повиши качеството, през следващите 10 години във ВиК сектора трябва да се вложат близо 12 млрд. лева. Само 40% от тези пари могат да дойдат като безвъзмездна помощ от ЕС, другата част трябва да се осигури със заеми.

От банката не са изчислявали с колко ще поскъпне водата, ако се направят тези инвестиции, но според нейните експерти през следващите 25 години за водни помощи ще трябват към 300 млн. лв., тъй като цените ще станат такива, че най-бедните няма да могат да си ги позволят. 

В същото време е направен изводът, че цените на водата в България не са високи в сравнение с покупателната способност. У нас в момента действа правилото, че сметката за вода не трябва да надвишава 4% от средния доход на домакинствата според данните на НСИ за съответния регион.

От сегашните 66 ВиК дружества в България трябва да останат 28, пише още в стратегията. Правилото е, че не трябва да има фирми с под 250 000 клиенти, тъй като ще бъдат неефективни.

Стратегията препоръчва в рамките на едно ВиК дружество цената на водата да е еднаква, независимо колко е отдалечено населеното място от язовира.

95% от българите пият качествена вода по европейските стандарти, а страната е далеч от това да изпитва недостиг. В същото време 35% от хората намират водата в чешмите си за мътна и се оплакват от чести аварии. Причината е лошото състояние на мрежите в населените места и в сградите.

Водещи

Най-четени