Няма виновни за атентата над български военни в Кербала 20.01 | 15:23

Докладът на Съвета по отбрана е констатирал редица нарушения

От Ивелина Георгиева

Съветът по отбрана не намира никое длъжностно лице, на което да бъде търсена дисциплинарна отговорност по случая с атентата в Кербала, в следствие на който загинаха 5-ма български военнослужещи, а 27 бяха ранени. Това констатира министърът на отбраната Ангел Найденов.

От доклада за нападението става ясно, че има допуснати редица нередности. Според документа се констатират слабости в комуникацията между България и Полша, правят се изводи за недостатъчен брой ограждения около базата и недостатъчно използване на налична техника.

Военният министър посочи още, че не са отчетени огневите възможности на оръжията, а поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения.

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия. Сигурността е била оценена на 85%, заяви Ангел Найденов, пише в-к "24 часа".

"Въпреки тази сравнително висока оценка са констатирани недостатъци. Не са изпълнени в пълен обем всички указания по защита и охрана на базата. Недостатъчно са използвани предписанията за ограда на всички подстъпи. Може да се направи констатация, че голяма част от тези пропуски, са били отговорност на българския командир", подчерта военният министър.

В доклада се посочва, че не са били изпълнени всички указания за защита на базата.

На 27 декември 2003 г. българската база "Индия" в Кербала беше атакувана с кола бомба. Вследствие на атаката загинаха петима български военнослужещи, а 27 бяха ранени.

"Не съм търсил ровене в душевните рани на хората, но те имат право да видят всички констатации на доклада. Не търся истината с 10-годишна давност", посочи Ангел Найденов.

Той отрече да е имало натиск върху парламентарната комисия и подчерта, че няма основание да смята, че доклада е продукт на натиск от страна на партньорите, или съюзното командване в операцията.

Министърът изключи възможността да прави преоценка на заключенията и уточни, че доклада е изпратен до онези структури, които могат да преценят нивото на виновност или липса на такава.

Водещи

Най-четени