Няма виновни за загиналата от "козирка убиец" Гергана 15.10 | 13:44

Студентката загина, след като стоманобетонната козирка се срути върху нея

От Андриян Георгиев

Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на първоинстанционния съд на всичките седем подсъдими по делото за "козирката убиец", чието срутване на 2 януари 2008 г. доведе до нелепата смърт на 22-годишната студентка Гергана Велинова.

За втори път за невинни по обвинението бяха признати: арх. Васка Рачева, гл. проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис; арх. Владимир Рачев, проектантът, изготвил техническата документация на обекта; Кирил Видолов, проектант по част "Конструкции” на Технически инвестиционен проект; Живко Николов, осъществил техническия контрол по част "Конструкции”; арх. Наска Люцканова, участъков архитект при р-н "Одесос”; Станка Калчева, управител на "Гарант Консулт”, изготвил и осъществил строителния надзор; Паско Ташков, инженер конструктор към "Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

Седмината бяха обвинени за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето.

Пред втората съдебна инстанция прокуратурата не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова, а родителите на загиналото момиче настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите по това дело.

В началото на януари Варненският окръжен съд оправда подсъдимите и посочи, че има отговорно лице за трагичния инцидент, което вече е признало вината си. Още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 г. Татяна Николчева, управител на "Валда-90” ЕООД София, подизпълнител на строителния обект, призна вината си за това, че като изпълнител на поставяне на фасадната облицовка на козирката, без да има проектна документация, както и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция на козирката, я натоварила с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението.

Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика не само носи вината, но вече търпи наказание - една година условно с 3 години изпитателен срок и 3 години без право да упражнява каквато и да е строителна дейност. 

Във фаталния 2 януари преди повече от четири години и половина, след двудневна снежна виелица, от височина близо 3,20 м се срутва стоманобетонната козирка, обхващаща банковия офис на "Райфайзенбанк” и на "Първа инвестиционна банка". Срутилата се козирка е била дълга 30 метра и широка 1,80 м. Тя е паднала в рамките на не повече от секунда.

Два дни по-късно, при разчистването на отломките е открито тялото Гергана.

Мотивите на първоинстанционния съд да освободи от отговорност седмината обвинени бяха, че бездействието на прекия изпълнител на строителството на фасадата - "Валда 90”, е довело в крайна сметка до опасно строителство заради натоварване на конзолата без проектна документация и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция.

Варненският апелативен съд е възприел изцяло подробните и обстоятелствени изводи на първоинстанционния съд, т.е. оправдателните присъди са законосъобразни и обосновани.

В допълнение към този извод Апелативният съд смята, че трагедията била класически случай на случайно деяние. Основание за това заключение въззивният съд намира в безспорно установения факт, че падналият отсек от козирката не е бил само над фасадата на офиса на "Първа инвестиционна банка”, за преустройването на който са били подведени под отговорност подсъдимите.

Решението на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Водещи

Най-четени