Няма да затваряме границата си за бежанци 09.10 | 13:10

Според Михов е лесно да се управлява Агенцията за бежанци, когато няма работа

От Елица Елефтерова

Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на страната ни. "За” проекта гласуваха 18 народни представители, "против” – 165, а четирима депутати гласуваха "въздържал се”.

При дебатите по проекторешение за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийска арабска република на територията на страната председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че "службите трябва да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това".

Миков коментира, че трябва да се прекратят разискванията и да се търсят национални решения на проблемите. Освен това той припомни и, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година.

"Много е лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите "Миграции", които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго", подчерта Миков.

Според него големият въпрос е има ли България капацитет да се справи с това предизвикателство - 6000 души. По думите му, България се е справяла с миграция на арменци без служба за миграция, без държавна политика. "България може да се справи, като политиците се ангажират с еднакви послания към гражданите. Имаме 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца.

"Много е хубаво да има служби - ДАНС, НСО, НРС, когато няма предизвикателства за сигурността. Когато има предизвикателства, казваме - има проблем. В никакъв случай не бива да стигаме до това решение, което води денонсиране на една конвенция, която почива на Хартата за човешките права", заяви Миков.

Според председателя на Народното събрание държавата ни има задача да охранява 1300-километрова граница на ЕС. Според него трябва да се ангажират българските граждани в духа на Конвенцията за бежанците.

"Като НС трябва да положим усилия в спешен порядък да транспонираме поне два акта - Директива 2011 95 относно стандартите за определяне за международна закрила и Директива 2013 33 за стандарти за приемане на кандидати за международна закрила. Само така ще можем да отговорим на историческото наследство, което нашите деди са оставили - за арменците, за имигрантите от Съветска Русия", каза още председателят на Народното събрание.

По темата председателят на "Атака" Волен Сидеров коментира: "Ако отхвърлите нашето решение, това ще покаже, че нямате пробългаска национална позиция".

"Българското население е притеснено. Фактите са тревожни. Хората не искат тази вълна, която погрешно се нарича бежанска. Това не са бежанци, а филтрирани терористи", добави Сидеров.

Той се обърна към заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с думите: "Вашата болка е, че сте на една и съща позиция с ДПС. БСП не желаят да се изкажат. Оформя се идеологическа тройна коалиция. Стана ясно кой на каква позиция е. Ние нямаме проблем с нашата идентичност. Нашата позиция съвпада с тази на българите. Ако искате, направете референдум по темата".

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна заяви, че принципната позиция на ГЕРБ е за силна и обединена Европа и България да бъде част от ЕС. Това може да гарантира и нашата национална сигурност. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци.

Цветанов обясни, че от групата са подкрепили обсъждането на проекторешението, за да може да има дебат и да се види позицията на всяка една партия.

 

Водещи

Най-четени