Няма да има бежански лагер в Кресна, засега 21.03 | 17:21

Само оглеждаме места за евентуално изграждане на център, казва областният управител на Благоевград

От iNews.bg

Към момента не е взимано никакво решение за изграждане на бежански център в Кресна. Това важи и за цялата област Благоевград. Единственото нещо, което се прави от страна на държавата, е да се огледат места, на които евентуално би могло да се настаняват мигранти при нужда. Мерките са превантивни предвид опасността от бежанска вълна към България, обяснява областният управител на Благоевград Бисер Михайлов пред БГНЕС.

Според думите му политиката на правителството е изключително целенасочена и упорито се работи за ограничаване на мигрантски натиск или преминаване на границата ни от бежанци. Именно поради тази причина и се провеждат учения. "В момента на територията на областта има много сериозно присъствие на служители на Гранична полиция, жандармерията и части на българската армия, които патрулират по границата. Това се прави за предотвратяване на евентуален опит за преминаването й от страна на мигранти”, допълва Михайлов.

Той отправи критики към кмета на Кресна, който днес подкрепи организирания от местните граждани протест срещу плановете за изграждане на бежански център на мястото на бившето военно поделение в града. "Кметът на Кресна, като представител на местната власт, трябва да спазва закона. Днешният протест на територията на общината не бе разрешен, не е проведен съобразно закона”, казва Михайлов.

Според него обстановката в област Благоевград е абсолютно спокойна. "Според мен е излишно да се създава някакво напрежение и да се всява паника сред хората, каквато в момента е ненужна”, казва областният управител. Той отбелязва и че огледи са правени на много места в страната, не само в Кресна.

Водещи

Най-четени