Няма да има училище в наводнените райони, което да не отвори врати навреме 30.08 | 10:00

Началото на учебната година няма да се забави, посочи образователният министър

От Цанка Донкова

В пострадалите от наводненията Добрич и Варна, дори в Мизия, няма да има училище, което няма да отвори врати на 15 септември. Това успокои служебният министър на образованието Румяна Коларова в ефира на Нова телевизия по повод дефицита от 26 млн. лева в Министерството на образованието и парите за ремонти на школата.

"Превеждаме им парите авансово, като се надяваме, че те ще бъдат възстановени максимално бързо от Комисията по бедствията и авариите, където има фонд, с който се компенсират тези разходи”, обясни тя. По думите на Коларова въпросните 26 млн. са "ясен недостиг”, който трябва да бъде компенсиран от допълнителни разходи.

Според нея разходите за образование на учениците и студентите не могат да бъдат засегнати от бюджетни съкращения. "Парите, които превеждаме като делегирани бюджети на училищата, са сигурни”, категорична е тя.

Министърът призна, че няма достатъчно пари за допълнителни дейности, за наука, за програмата за целодневна организация на учебния процес, за извънкласни дейности.

Водещи

Най-четени