Няма да ни спират тока петъчно и преди празниците 20.09 | 12:18

Енергото ще дърпа шалтера при две или повече неплатени сметки

От Десислава Маданска

При неплатена сметка електроразпределителните дружества няма да имат правото да спират тока в петък и в дни преди празници. Това гласят промени в Закона за енергетиката, внесени в парламента от Коалиция за България, информира Econ.bg.

"Никой не казва да не се спира. Който е неизряден – ще му спира. Това, което правим, е да не може токът да се спира за един лев дължима сума или един ден просрочена фактура”, обясни червеният депутат и зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание Явор Куюмджиев.

Той обясни, че клиентът трябва да бъде информиран три дни преди електричеството да бъде прекъснато. Към спиране можело да се пристъпи при две или повече неизплатени сметки или общият дълг да е по-голям от половин минимална работна заплата – не повече от 155 лв.

"Само тогава може да се пристъпи към спиране. Таксата за повторно включване се отменя и повече няма да се плаща”, поясни Куюмджиев.

По думите му промените в Закона за енергетиката няма да доведат до поскъпване на тока.

Той обясни, че това е само първият пакет от промени за постигане на по-голямо равенство между клиентите.

Депутатът обясни, че от БСП имат амбицията да променят отношенията не само в енергетиката, но и в банковите услуги, хипермаркети и супермаркети.

Според него твърденията на противниците на идеята, според които подобна промяна ще доведе до увеличаване на кражбите на ток, са несъстоятелни.

След промените установяването на кражба може да се извършва със законовите мерки.

Разберете какви са предложенията за регулации на банковите услуги в Econ.bg.

Водещи

Най-четени