Няма да "осветлят" временните комисии в Научния фонд въпреки протестите 07.12 | 09:31

Законът и правилникът не го позволяват според министър Сергей Игнатов. Той отново определи протестите на учените като политически

От Филипа Тодева

Искането на протестиращите учени да бъдат обявени съставите на временните комисии, които одобряват проектите в конкурса на научния фонд няма да бъде изпълнено. Това стана ясно от думи на просветния министър Сергей Игнатов по bTV.

Законът и правилникът не позволяват докато трае даден конкурс да се обявяват имената на рецензентите, за да няма натиск над тях, обясни Сергей Игнатов. По думите му експертната комисия, която гледа проектите, може да отхвърли проект и за липсващ печат, ако в правилата е записано, че трябва да го има.

"Всички, които се чувстват ощетени след приключилия конкурс имат възможност да подадат възражения и проектите им ще бъдат разгледани по същата процедура и ако е допусната грешка те ще бъде финансирани,” увери Игнатов.

Според министъра на образованието обаче твърденията на учените за корупция и източване на средства за наука е емоционално, въпреки че имат право на протест, нещо за което сме се борили през целия преход.

Игнатов заяви отново, че протестът на учените е политически, въпреки че към него се присъединиха и българи от университети и институти по света.

"Много е лесно хората да бъдат подведени, особено в наше време,” смята обаче Игнатов, според който пред неговото министерство са се събрали само около 250 – 300 души.

Водещи

Най-четени