Няма да проверяват парите за референдума 04.01 | 09:42

Сметната палата нямала мандат да направи това

От Ралица Стоянова

Сметната палата има мандат да проверява публичните пари - тяхното събиране и изразходване. Ведомството не възнамерява да прави проверка на финансите на инициативните комитети за предстоящия референдум, защото Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да възлага такъв мандат. В закона също няма подобно възлагане.

Това обясни председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНТ.

"В случая това не са публични, а частни пари на инициативни комитети, които в момента законодателят не е предвидил как да се контролират. Тъй като проверяваме парите на политическите партии, ще проверим доколко те се ангажират финансово с този референдум. Но частни пари, които се събират от инициативни комитети, нямаме мандат да ги проверяваме", обясни Димитров.

Провеждането на националния референдум за бъдещето на ядрената енергетика ще струва 13,8 млн. лв. сочат окончателните разчети на финансовото министерство. На 27 януари българските граждани трябва да се произнесат с "да" или "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

На 27 декември започна разяснителната кампания за допитването до народа.

 

Водещи

Най-четени