Няма да увеличават такса смет на гражданите на Шумен 20.01 | 10:36

Двойно ще се намалят промилите за фирмите

От Ивета Бебова

Община Шумен смята да запази промилите на такса смет за гражданите 1,5 промила, както беше и миналата година. Но двойно да намали размера на налога за фирмите. Това заяви на редовен брифинг в община Шумен Любомир Пашов, изпълняващ временно длъжността директор на дирекция "Строителство и екология".

Размерът на налога за фирмите ще падне от 8 промила на 4,5 промила заради промяната таксата да се заплаща не върху отчетната стойност на имотите, а върху данъчната основа по чл. 21 от ЗМДТ, която е по високата от двете стойности. Ето защо членовете на общинското ръководство предлагат промила да се намали на 4,5 за имотите на фирмите, които се намират в Шумен и от 9 на 7 промила за имотите, които са намират по селата.

Любомир Пашов обясни, че фирмите няма да бъдат ощетени с таксата за сметта, тъй като сумите, които ще плащат ще бъдат близки до миналогодишните.

Според разработената план – сметка на община Шумен необходимите разходи за сметопочистване и сметоизвозване ще са в размер на 5 306 621 лева. От тези пари 3 739 031 лева ще отидат при фирма "Титан – БКС", съгласно сключения договор за концесия за сметопочистване. В сравнение с миналата година фирмата ще получи 40 000 лева повече през 2011.

"Това увеличение се дължи само на промяна в цените на горивата. В предложението за план – сметка, което сме внесли в общинския съвет, е отбелязано, че горивото през миналата е струвало 1,65 лева за литър, като за тази година фирмата залага по 1,90 лева за литър", посочи Любомир Пашов, цитиран в съобщение на местната администрация.

През юни 2010 е приет Закон за управление на отпадъците, според който са заложени още 100 000 лева за изготвяне на проекти за инсталация за компостиране и линия за сепариране на отпадъци.

С 50 000 лева са увеличени разходите за снегопочистване, които не са част от концесионния договор между общината и фирма "Титан БКС". 150 000 лева са отделени допълнително за поддържане на зелените площи в града, след като миналата година не са били отделени средства за това. За почистването на нерегламентираните сметища в града ще бъдат наети фирми по Закона за обществените поръчки, за това са предвидени 100 000 лева.

За селата предвидената сума остава същата, както и миналата година 504 638 лева.

Общината предвижда през 2011 да закупи нови съдове за битови отпадъци.

Най-четени