Няма замърсяване от обърнатата цистерна 20.06 | 21:20

Превозното средство, превозващо дизел, аварирало в района на Луковит

От Десислава Маданска

Не е констатирано замърсяване на почви и води в района на аварирала автоцистерна, превозваща дизелово гориво в община Луковит. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Плевен, предаде БТА.

Цистерната се е обърнала на пътен участък между селата Тодоричене и Дерманци, като сигналът е постъпил от дежурен в ОУ "ПБЗН" - Ловеч.  Предвид опасността от замърсяване, веднага са изпратени експерти от екоинспекцията и Регионалната лаборатория в Плевен.  При извършения оглед е констатиран разлив на дизелово гориво и автомобилно масло само в пътната земна канавка с дължина около 20 метра, в непосредствена близост до авариралата цистерна.

Инспекторите обаче не са констатирали замърсяване на почви в района на аварията. В близост няма повърхностен воден обект, поради което няма предпоставка за замърсяване на води, уточниха от РИОСВ. В момента на проверката е започнало прехвърляне на горивото в друга цистерна в присъствие на представители на КАТ.

На фирмата са дадени предписания за незабавно почистване на замърсения терен и предаване на отпадъците, съгласно закона.  

Най-четени