Няма заплаха за НОИ, ако се намали периодът за изчисление на майчинските 23.11 | 10:36

Замразяването на пенсиите ще важи само за 2014 г.

От Христина Рафаилова

Намаляването на периода, за който се изчисляват майчинските, няма да се отрази негативно върху бюджета на НОИ и да увеличи дефицита в него. Това каза в интервю за в. "Труд" социалният министър Хасан Адемов. Той коментира намерението на левицата да редуцира периода, който се взема за основа за изчисление на обезщетението за раждане от 24 на 18 месеца. 

Адемов обясни, че ако това се случи, нужните средства ще бъдат 3,5 млн. лв., което било незначителна сума. "Средният размер на обезщетението ще се повиши с около 12 лв. През последните години периодът се увеличи няколко пъти с аргумента, че има злоупотреби. Не можем непрекъснато да изхождаме от презумпцията за вина",  добави той. 

Министърът заяви и категоричната позиция на управляващите, че възрастта за пенсиониране ще бъде замразена само през 2014 г. Той добави, че няма да са намаляват сроковете за изчисляване на обезщетенията за безработица и за болничните.  

Адемов коментира и идеята да се  премахне плоският данък. Той заяви, че това е един инструмент, който може да се приложи, ако обществото иска да помогне на гражданите с най-ниски доходи. "Не казвам, че е най-добрият. Предложението трябва да мине през дискусия с работодатели и синдикати в Съвета за тристранно сътрудничество.", заяви министърът. 

Шефът  на социалното ведомство каза ,че все още няма яснота  дали границата за възстановяване на данъка общ доход  ще е минималната заплата. Възможно е тя да бъде определен размер на осигурителния доход на заетите с трудов договор на пълно работно време.  Според него подобна мярка няма да доведе до повишаване на дела на сивата икономика. 

По повод коледните добавки за най-бедните пенсионери той коментира, че трябва да сме солидарни, но също така трябва да има и справедливост. 

Водещи

Най-четени