Няма застрашени хора след опустошителната буря в Ловеч 11.07 | 10:48

Бедственото положение в града е отменено

От Теодора Кокаланова

"Няма застрашени хора от разразилата се буря снощи", заяви директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч комисар Владимир Кацарски в ефира на БНР. 

По думите му се извършат огледи на местата, където са нанесени щети. Той допълни, че щети има, но те не са в размерите на тези, които бяха в София след градушката. 11 населени места бяха останали без ток след наводненията в Ловеч, като ситуацията е стабилизирана.

"Населени места без ток няма, но има периодично прекъсване в някои сгради, тъй като има паднали клони по електропроводите и за да бъдат отстранени и да бъде възстановено електрозахранването е необходимо краткото му прекъсване", каза още комисар Владимир Кацарски.

Той увери, че работата по отстраняване на щетите не е спирала от снощи. По думите му всичките 54 на брой сигнали са от територията на град Ловеч. "Има 26 сигнали за отводняване, като 9 броя от тях са за обществени сгради, останалите 17 са за частни домове", уточни Кацарски. 

Комисарят заяви, че на всички сигнали е отреагирано. "Към момента няма нови сигнали за отводняване. Имаме готовност веднага да отреагираме при нов сигнал", категоричен бе Владимир Кацарски.

Очаква се обилните валежи в Ловеч да продължат. Жълт код за гръмотевични бури е обявен за централната част на Северна България – Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово и Русе, съобщават от НИМХ. 

Синоптиците съветват жителите на тази част от страната да бъдат предпазливи, за да се избегнат допълнителни усложнения в обстановката, предаде агенция "Фокус". 

"Подобни явления не са екстремни за България. Назад в годините също е имало такива случаи с наводнения и градушки през юли", коментира дежурният синоптик Анастасия Кирилова. 

Водещи

Най-четени