Няма надежа за по-евтин ток, смята експерт 21.02 | 17:08

Либерализацията на енергийния пазар също няма да доведе до по-ниска цена

От Христина Рафаилова

Няма механизъм, благодарение на който токът да поевтинее. Това заяви енергийният експерт Атанас Тасев пред агенция "Фокус".

По думите му либерализацията на енергийния пазар също няма да доведе до намаляване на цената на тока.

"Свободата на избор е гарантирана от либерализирания пазар. Просто трябва да си променим политиката по отношение към електроенергията, защото това е доста скъп ресурс и трябва вече да пестим и да прилагаме енергоспестяващи мерки”, коментира той.

Той обясни, че до 2015 г. либерализацията трябва да е факт. Това обаче не означавало, че добавките за пренос, разпределение и други такси ще изчезнат. Те просто нямало да бъда така явни.

"Вие ще застанете срещу няколко доставчици на електроенергия и ще започнете да избирате този, който ще ви даде по-приемлива цена. Не е обезателно да е по-ниска от тази сега. За всички тези години от политическото влияние на всички управляващи Комисията притиска ръста на цената на електроенергията само заради това, че не може да реши другия проблем – този с доходите”, обясни експертът.

Той прогнозира, че цената на тока може да бъде задържана за кратко. Тя обаче била като топка, колкото по-дълго стояла потопена във водата, толкова по-високо щяла да скочи.

Водещи

Най-четени