Няма опасност София да остане без градски транспорт 19.11 | 16:15

Фандъкова опроверга опасенията

От Ралица Стоянова

Не съм получила информация за опасност от спиране на автобусите на градския транспорт в столицата поради дългове към превозвачите. Който твърди това, трябва да го докаже, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя и заместник-кметът Дончо Барбалов представиха пред КТ "Подкрепа" проекта за бюджет на столицата за 2013 г., информира БТА.

По думите ѝ Центърът за градска мобилност (ЦГМ) и транспортните дружества имат затруднения, но те работят по своя програма, договарят и предоговарят погасителни планове със своите кредитори. Заместник-кметът Дончо Барбалов вече получава ежемесечно информация от ЦГМ, а на всеки три месеца отчетите на центъра ще се обявяват публично, заяви Фандъкова.

Тя добави, че заедно с президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев са останали доволни от днешната среща. Заместник-кметът на столицата е представил подробно проектобюджета на общината, по който спорни моменти не е имало.

Основните приоритети на общината за следващата година са реформата в транспорта, пътната инфраструктура, образованието и екологията, подчерта Фандъкова и добави, че се залага на балансиран бюджет, финансова дисциплина и голяма капиталова програма.

Тя припомни, че общината преговаря за заем от Европейската инвестиционна банка, като предстои до две-три седмици да бъде публикувана и цялата четиригодишна програма за реконструкция и изграждане на пътища в София.

Кметът изтъкна важността на повишаването на кредитния рейтинг на столицата от международната кредитния агенция Standard & Poor's. Така рейтингът вече е изравнен с този на държавата, посочи кметът. 

Преди десетина дни договорът с фирмата "Карат С", която обслужва няколко линии от градския транспорт в София, беше прекратен. В последствие беше уволнен заместник изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов, а зам.-кметовете по финанси - Дончо Барбалов, и по транспорт - Любомир Христов, са с последно предупреждение за уволнение.

Водещи