Няма опасност за жителите и гостите на Велинград 22.04 | 11:56

Вчера беше открито наличие на уран във водата в региона

От iNews.bg

Няма опасност за жителите и гостите на Велинград заради открития уран във водата в града, предаде Нова телевизия. Кметът на Велинград Костадин Коев увери, че в питейната вода няма завишени показатели на отровата. Вчера от три водоснабдителни зони в региона беше отчетено съдържание на уран близо 2 пъти над допустимото. Пробите били взети още през декември по време на регулярна рутинна проверка.

От Районната здравна инспекция в Пазарджик информираха, че са спрени водоизточниците, в които са регистрирани високите нива, а в момента водата за местните идва от други станции.

Водата в селата Грашево и Света Петка е със завишени количества на уран. За това са взети са нови проби, а резултатите ще са ясни най-рано след две седмици. Дотогава жителите на двете села ще пият бутилирана минерална вода, доставена от местното ВиК. От там уточниха, че на тези две места водата е със завишени норми според новата действаща уредба. Според старата уредба, която е действала до 2015-а година, нивата на уран не са завишени. 

 

 

Водещи

Най-четени