Нямало агент на ДС в кабинета на Райков 11.04 | 15:59

Божан Стоянов има документ, в който се твърди, че не е сътрудничил

От Ивелина Георгиева

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 година от Комисията по досиетата и има документ, с който се удостоверява, че няма съпричастност към бившата "Държавна сигурност". Това стана ясно от днешното изявление на служебния премиер Марин Райков.

"От 2008 година досега нищо не се е променило в миналото на Божан Стоянов", коментира Райков.

Станало е ясно, че в архивния масив и в публично обявените от комисията по досиетата документи за Божан Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи нито на Държавна сигурно, нито има данни за извършване на каквато и да била дейност от него, както и липсват данни за заличаване на документи, увери премиерът.

По негово мнение изискванията на проверката за принадлежност към структурите на ДС не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца.

"Членовете на моето правителство нямат нужда от шестмесечни индулгенции", заяви той.

Райков припомни, че комисията по досиетата е била създадена именно с цел да спре рекета и опетняването на личностите.

"Добре би било да предаваме повече стойност на своите становища и да не ги ревизираме без доказателства, за да не даваме повод за спекулации", посочи той.

В началото Райков заяви, че изпитва известно неудобство по темата, за която трябва да говори – твърденията за принадлежност на заместник-министър Стоянов към ДС. Той посочи, че това не е неговата тема и бе категоричен, че тя е част от чалгата на прехода.

Райков посочи още, че преди няколко дни е поканил председателят на комисията по досиетата на среща, за да му изкаже своята институционална подкрепа, както и да му благодари, че е защитил името му и това на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация.

На следващия ден комисията е излязла със становище, че един от неговите зам.-министри е бил агент на 5-то РПУ в София, възмути се Райков.

Той заяви, че не може да приеме тази теза да се използва за дестабилизиране на администрацията.

Служебният премиер подчерта, че Божан Стоянов е назначен за заместник-министър на основание на издадения му през 2008 година документ от Комисията по досиетата.

Водещи

Най-четени