Нямало опасни вещества на мястото на взривовете 05.06 | 18:08

Шестима, работили в склада, са ранени, без опасност за живота

От Андриян Георгиев

На мястото на взривовете в складовата база за утилизация на снаряди и боеприпаси, намираща се край пътен възел "Петолъчката" и в близост до село Лозенец, не е имало никакви опасни вещества - нито химически, нито биолигически.

Това каза пред БНР собственикът на "Берета Трейдинг” Десислав Делев, която е собственик на склада. 

В склада са се обезвреждали боеприпаси от поделението в Челопечене.

Делев твърди, че веднага след първия взрив от 14:40 часа хората, работещи на мястото, са напуснали.

Към този момент са ранени шестима работници, каза още Десислав Делев. Те са настанени в областната болница в Ямбол. Двама от тях са в ортопедичното отделение, един пациент е в хирургичното отделение с черепномозъчна травма. Трима души са с по-леки леки травми. Досега се съобщаваше за седмина ранени. 

По-рано беше съобщено също така, че в областната болница в Сливен са били насочени двама от пострадалите. По-късно беше уточнено, че те са били настанени в болницата в Ямбол.

Според МВР-Ямбол 13 души, работещи в горящия склад, са преминали през спешния център в община Стралджа. 

Няма информация за хора в неизвестност. Всички са изведени от района на самия склад, така че няма информация за хора, които да са в неизвестност.

Снаряд е паднал в двора на семейство в сливенското село Горно Александрово. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов отрече появилите се информации за евакуация на селото.

Изтеглени са хората от село Лозенец в посока Стралджа.

Към момента обстановката е спокойна, дори и взривовете са спрели към момента (18:20 часа), увери ямболският областен управител. 

 

"Има осигурени малко автобусчета от община Стралджа, ако се наложи. Хората са притеснени, тъй като взривовете бяха много и в продължителен интервал от време”. 

Хората, работили в взривения склад, са от община Стралджа.

"Осъществява се контрол върху района и ще чакаме, докато се изгърмят всички боеприпаси", каза областният управител на Сливен Марин Кавръков, цитиран от агенция "Фокус". 

В района на склада в момента не можело да се влезе, защото гърми непрекъснато. Всичко, което може да се направи, сме го направили, твърди Кавръков.

Районът е отцепен, изведени са хората, които са пострадали, които е било възможно да бъдат изведени. 

"Доста силни са взривовете – никой не може да каже колко време ще продължат. Продължават да горят. Затихнаха малко, но инциденти пак се получават. Виждам, че има и огън – запали се гората, но, за съжаление, не може да влезе пожарната, защото има опасност за тях”, каза Кавръков. 

Областният управител посочи, че взривеният склад е малко предприятие за неутрализиране на стари боеприпаси. 

Пътищата в района продължават да са отцепени. Пътният възел "Петолъчката” е блокиран на три километра от огнището на взрива. Хората трябва да минават през Ямбол и Елхово за Бургас, ако пътуват.

Ще се извърши евакуация с автобуси на село Горно Алекнадрово, защото в селото са паднали шрапнели и снаряди. Хората ще бъдат настанени в Блатец. 

Засега не можело да се каже каква е причината за взривовете. "Вероятно този, който е свидетел на причината за взрива, не е между живите вече, защото експлозиите са сериозни”, каза Кавръков.

"Складът е направен на подходящо място, защото е разположен в нещо като котловина; "Петолъчката” стои малко по-настрана, на безопасно разстояние; селото от другата страна също е зад такова леко възвишение. Така че, когато е проектирано мястото за изграждането, е направено на възможно най-безопасното, подходящо място, но вътре не е безопасно, защото там навсякъде се взривяват боеприпаси и дай боже да има по-малко жертви”, посочи още областният управител на Сливен. 

Водещи

Най-четени