Нямало планове за отмяна на винетната система 24.09 | 13:10

Правителството няма планове за тотална подмяна на винетната система с републикански фонд

От Кремена Бедерева

Няма планове за отмяна на винетната система.

Това каза в отговор на въпрос от бизнеса по време на строителен форум Стефан Чайков, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", информира БТА.

Идеята за фонд, който да се формира от акциза върху горивата, е да има възможност за предварително планиране на средствата, които ще се изразходват за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Това е политическо решение, което на този етап не стои, допълни той.

Ако се запази винетната система, ресурсът за поддръжката на пътищата ще е ограничен, каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, но допълни, че правителството няма планове за тотална подмяна на винетната система с републикански фонд.

Бобева съобщи, че през последните 2-3 месеца с Икономическата комисия за Европа се обсъжда евентуалното създаване на регионален европейски център по публично-частно партньорство в България.

Той ще се фокусира върху подпомагането на държавите най-вече от Централна, Източна и Югозападна Европа при създаването на такива партньорства. По този начин се очаква да се даде тласък на създаването на подобни партньорства, особено що се отнася до инфраструктура, защото България изостава в тази област, каза вицепремиерът.

По проблема с разплащането на общините, особено що се отнася до проекти, финансирани от оперативни програми, вицепремиерът съобщи, че се търсят начини той да се смекчи чрез подпомагане на Фонд ФЛАГ и за целта се очаква Европейската банка за възстановяване и развитие да отпусне още 35 млн. евро ресурс за фонда. По този начин общините ще имат достатъчно пари да се разплащат с фирмите.

Бобева изрази надежда, че с тази финансова подкрепа на фонда ще се облекчи проблемът със задлъжнялостта на общините към строителните фирми.

Чайков и Бобева участваха в дискусионен форум "Строителството през 2014 г. Европейските перспективи и предизвикателства пред икономиката и строителството в контекста на новия програмен период от 2014 до 2020 г."

Най-четени