Нямало пряка терористична заплаха у нас 14.12 | 15:26

Гл. секретар на МВР успокои, че няма информация за извършване на терористичен акт

От Кремена Бедерева

Пряка терористична заплаха засега нямало и няма потвърдена информация към момента за извършване на терористичен акт. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

На въпрос относно осемте души, за които има подозрение, че са свързани с терористични групировки, и вярно ли е, че има още двама такива, Лазаров отговори: "Тези, за които се смята, че имат съпричастност, съвместно с колегите от ДАНС, вземаме мерки и ги извеждаме от страната. А и вече не ги допускаме в страната, както виждате – затова мисля, че нещата са под контрол”.

По думите му работата на МВР е да бъде там, където е необходимо. Заради туристическия сезон, служителите обикалят от хотел на хотел, като по този начин се вземат мерки за сигурност, допълва БТА.

От момента, в който имаме терористичен акт, извършен на наша територия – ние имаме изменена среда за сигурност, имаме повишен риск от тероризъм и това може да бъде обяснено с всички методики за анализ на риска, подчерта Лазаров.

По думите му основната тежест при анализ на заплаха от терористичен акт е дали на тази територия е извършван такъв. Ако имаме извършен терористичен акт, и по всички правила за изследване на риска имаме повишена и изменена среда за сигурност. Оттук нататък, ние като служби, вземаме всички мерки, подчерта той.

Водещи

Най-четени