ОББ официално придоби преименуваната Райфайзенбанк 13.04 | 11:12

Според последните данни на Българската народна банка новата обединена банка ОББ ще бъде лидер по активи

От iNews.bg

Кей Би Си Банк България, преименуваният наследник на Райфайзенбанк, се вля официално в Обединена българска банка (ОББ) след вписване в Търговския регистър от 10 април. През лятото на 2022 г. белгийската КВС придоби бизнеса на Raiffeisen в България за малко над един милиард евро, като сега е факт следващата стъпка от интеграцията на двете банки, която към настоящия момент е само на правно ниво, отбелязват от банката.

"Не е готово още", каза на официалното обявяване за приключването на сделката Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на белгийската банка майка. "Правното сливане е около 1-2% от всички усилия", допълни Андронов, цитиран от Капитал.

"Ще работим (по приключването на сливането) на четири различни етапа", посочи Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ. Първият етап, който ще засегне най-вече физическите лица, ще започне през септември, а целият процес се очаква да бъде завършен до края на следващата година. "Неизбежно ще има проблеми и смущения за клиентите", посочи Рубен, като едно от най-големите неудобства се очертава да бъде заменянето на старите номера на банковите сметки с нови iban-и, което ще започне от септември. Първият етап ще започне с обединяването на мобилните приложения.

Сливането на физическите клонове ще отнеме повече време. Според Рубен клоновата мрежа на банката ще остане "широка", като все пак може да се наложи известно оптимизиране. Обединяването на екипите и физическите локации ще бъде последният етап от оперативното сливане на двете банки, които обслужват над 1.9 млн. клиенти.

Най-големият играч
Според последните данни на Българската народна банка новата обединена банка ОББ ще бъде лидер по активи, като общо финансовата група в България (заедно с дъщерни застрахователни, пенсионни и други компании) към настоящия момент обслужва над 2.4 милиона клиенти. Докато продължава процесът на техническата интеграция на ОББ и КВС Банк, клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на КВС Банк България ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ – червена звезда (астерикс). Настоящите клиенти на двете банки не са задължени да предприемат каквито и да било действия и ще продължат да бъдат обслужвани по същия начин както преди, допълват от ОББ. "За клиентите нищо не се променя, докато не ги уведомим, че нещо се променя", обобщи Андронов.

Какво се променя за клиентите?
Тегленията от банкоматите на двете банки ще бъдат обработвани при идентични условия, а плащанията ще бъдат третирани като вътрешнобанкови.

Ще се променят ли условията по продуктите и услугите?
Няма обявени промени засега.

Променя ли се IBAN на сметката?
На този етап IBAN-ите на сметките остават непроменени, но в бъдеще ще бъдат сменени с други.

Трябва ли да се преиздава картата?
Не е необходимо. Може да се използва до срока на валидност, отбелязан на нея.

Ще има ли промяна в условията по кредити?
Не. Отношенията с банката по повод ползваните кредитни продукти продължават в съответствие със сключения договор. Клиентите продължават да погасяват задълженията си както до момента.

Какво ще стане със спестяванията?
Условията остават непроменени.

Водещи

Най-четени