ООН: Кризата с бежанците няма да приключи скоро 26.09 | 10:30

България трябва да се възползва от всички механизми за финансиране

От Десислава Маданска

Кризата със сирийските бежанци няма да приключи скоро. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш на среща с българския президент Росен Плевнелиев в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

По думите на Гутереш са необходими устойчиви модели и решения, включително на национално ниво, за преодоляване на предизвикателствата.

По последни данни броят на бежанците се увеличава и в момента те надвишават 2,2 млн. души, основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия, Гърция.

Двамата бяха единодушни, че са необходими нови места за настаняване и допълнително финансиране и България трябва да използва всички възможни механизми за подкрепа и за финансиране, включително по линия на Европейския съюз и ООН.

Гутереш и Плевнелиев обсъдиха и отношението към прокудените и необходимостта от съпричастност и хуманност към търсещите закрила.

В разговор с министър-председателя на Албания Еди Рама Плевнелиев изказа подкрепата си страната да получи статут на кандидат за членство в ЕС през декември 2013 г.

Двамата се договориха още за българска експертна помощ при изготвянето на генералните планове за управление на водния сектор на Албания.

Плевнелиев и Рама обсъдиха и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката, търговията и туризма.

Най-четени