Обвинените в корупция митничари масово се разболяха от хипертония 16.12 | 18:53

Съдът даде ход на делото срещу организираната мрежа за рекет на "Капитан Андреево"

От iNews.bg

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу задържаните митничари на ГКПП "Капитан Андреево", предаде Фокус. От арестуваните 14 души пред съда обаче се явиха само двама от обвинените - началник смяната Коста Костадинов и Атанас Атанасов. Останалите масово представиха болничи листове, като се оказаха с хипертония, а трима – с прекаран инсулт, пише "24 часа".

Така се сбъдна прогнозата на прокурора по делото Даниела Попова, която преди два дни иронично предположи, че "задържаните сигурно ще изпитат нужда от спешно лечение".

Припомняме, че при специализирана акция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП на "Капитан Андреево в неделя, бяха хванати с пари от подкупи 14 митничари от първата смяна. Последвалите обиски в домовете и колите на всички митнически служители от структурата на "Капитан Андреево" извадиха скрити около 150 000 лв. - в банкноти от различни валути, прибирани като подкуп от преминаващите превозни средства, за да не бъдат проверявани. Бяха задържани общо 33 митничари със съмнение за участие в престъпната корупционна мрежа, но в понеделник с обвинения останаха 22-ма.

Специализирана прокуратура поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" на 14 от обвиняемите: Атанас Костов Стойчев, Георги Петров Раковски, Цветомир Николаев Петров, Стоян Петров Чолаков, Георги Александър Грамелов, Стоян Петров Кръстев, Николай Русев Колев, Атанас Тенев Атанасов, Петко Петров Айръков, Димитър Ангелов Костов, Димитър Лилянов Лилянов, Стефан Николаев Крумов, Коста Димитров Костадинов и Антон Благоев Стефажнов.

Спрямо 8 от обвинените бе приложена "мярка за неотклонение парична гаранция" от по 5000 лв. "Те са отстранени от работа до приключване на разследването", казаха от митница Свиленград, за която междувременно днес правителството реши да я закрие. Останалите 11 митничари, които не бяха обвинени, се връат на работа.

Днес съдът установи, че някои от задържаните са представили стари болнични листове. Така например, един от "болните" бил "прегледан" от лекар чак в Димитровград, при положение, че в този момент се е намирал в ареста и при него доктор не е идвал.

Задържаният митничар Георги Гамелов, който също се ожоказа болен, обяснил намерените долари, евро и паунди в къщата му, като "подаръци за Коледа на децата от Гърция. За разлика от арестуваните си колеги обаче Гамелов е бил в болница по време на спецакцията в неделя.

Специализирана прокуратура поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" на 14 от обвиняемите, а именно - Атанас Костов Стойчев, Георги Петров Раковски, Цветомир Николаев Петров, Стоян Петров Чолаков, Георги Александър Грамелов, Стоян Петров Кръстев, Николай Русев Колев, Атанас Тенев Атанасов, Петко Петров Айръков, Димитър Ангелов Костов, Димитър Лилянов Лилянов, Стефан Николаев Крумов, Коста Димитров Костадинов и Антон Благоев Стефажнов.

Спрямо 8 от тях бе приложена по-леката "мярка за неотклонение под гаранция" от по 5000 лв.

Прокурор Попова посочи, че целта на специализираната акция е била да докаже действие на "организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващи през пункта превозни средства". В хода на акцията са разпитани 10 свидетели, извършени са разпознавания, използвани са специализирани разузнавателни средства, включително и видеонаблюдение на помещения, в които са работили митнически служители.

Днес прокуратурата поиска постоянен арест за 14-те мъже с мотива, че макар да нямат предишни присъди, имало реална опасност да се укрият или да извършат престъпление, предаде Дарик.

В момента пледират адвокатите на обвиняемите. Двама вече са поискали клиентите им да бъдат пуснати. Защитниците посочиха, че обвинението е неясно и от него не се разбира какво престъпление са извършили клиентите им.

Сред доказателствата на прокуратурата срещу митничарите са видеозаписи от стая, в която обвиняемите разделяли парите от рушвети, прибрани от смяната. На тях се вижда как участник в бандата разпределя изкараното на 13 пачки, колкото са участниците в схемата. Преди да ги даде на колегите си, той навивал банкнотите на фунийки.

В задържаните бяха открити на 150 000 в различна валута. Един от тях имал 32 000 евро в сейф. Между страниците на вестник пък кътал още 15 000 лв.

 

 

Водещи

Най-четени