Обвинените в корупция полицейски шефове пуснати от ареста срещу 2000 лв. 18.09 | 21:52

Двамата се разследват за укриване на престъпления и търговия с влияние

От Ростислава Иванова

Срещу нищожна парична гаранция от по 2000 лв. полицейските началници на районните управления в Асеновград и Първомай бяха пуснати днес от ареста. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура.

Димчо Темелков и Васил Налбантов бяха арестувани в сряда при мащабна операция на отдел "Вътрешна сигурност" на МВР и Районната прокуратура в Пловдив по обвинение за укриване на престъпления и търговия с влияние, а също и за корупция. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък определи нарушенията им като "драстични", свързани с поведението им и методите на управление. Тя обясни, че разследването срещу тях се води отдавна и включва дейнията им в годините назад.

След ареста на Темелков и Налбантов, по-късно бяха задържани и двама редови и полицаи от управлението в Асеновград, както и заместникът на РПУ- Първомай Румен Дичев. Тримата пък излизат от ареста под парична гаранция между 1000 и 1500 лв.

По-късно в сряда бяха прибрани и 10 цивилни лица, чиито престъпления двамата полицейски шефове и техните приближени полицаи са прикривали. "Над повечето от тях е имало "полицейски чадър" срещу лични услуги или заплащане, обявиха от вчера от прокуратурата.

Един от задържавине цивилни, които са се ползвали от протекцията на директора на РПУ, е бизнесменът от Първомай Минчо Хубинов. На него съдът е поискал гаранция от 10 000 лв. Разследването срещу него е установило, че е продал незаконно инертни материали за над 2 млн. лв. През 2008 г. Хубинов купил пасище, където трябвало да направи рибарник, но го превърнал в незаконна частна кариера. Обвинението срещу него е за кражба в особено големи размери.

"Събират се доказателства, прецизират се обстоятелствата и фактите, за да се прецени дали ще има нови обвинения към освободените под парична гаранция", коментира пред Дарик зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Водещи

Най-четени