Обвинените за „Белене“ бивши шефове на НЕК без право да напускат България 17.10 | 16:52

В близките седмици може да има и нови обвинени длъжностни лица, съобщи Румяна Арнаудова

От iNews.bg

Бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, които тази сутрин бяха обвинени от Софийска градска прокуратура за сключване на неизгодна сделка по проекта "Белене", довела до вреди за над 77 млн. евро, няма да имат право да напускат територията на България. Такова разпореждане е издал прокурорът, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС. Арнаудова посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми пшък са заявили, че не разбират обвинението.

Относно това, защо сега се повдига това обвинение, след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече по давността, Арнаудова обясни, че такава няма. "Престъплението, за което е повдигнато обвинение, предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

Забавянето на повдигането на обвинение, обясни още Арнаудова е, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, времето от когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването. Но доказателствата вече са достатъчни.

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

В петък, 14 октомври, Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение и е привлякла като обвиняеми две лица, които са били и в момента са бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК). Става дума за Любомир Велков и Мардик Папазян. Обвиненията срещу тях са заради подписаните договори и заради това, че "са поели задължения, които надхвърлят естествените и нормални договорни отговорности". Арнаудова съобщи, че "липсва дадено разрешение от едноличния собственик на капитала на НЕК, който е министърът, което е абсолютно задължение по закон и по правилник".

Тя заяви, че обвинението, което е повдигнато е за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за предприятието. Вредата е в размер на повече от 77 млн. евро, тъй като в договора, който те са сключили с изпълнителния директор на "Атомстройекспорт", са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортиране на оборудването на АЕЦ "Белене" до Русия.

Става въпрос за част от оборудването, което е било на територията на АЕЦ "Белене", което е било продадено обратно на "Атомстройекспорт" като стойността, на която са се договорили е 164.78 млн. евро. Приспадайки разходите, които са поети за сметка на НЕК, на практика сме продали оборудването, по силата на този договор, на половин цена.

Водещи

Най-четени