Обвиненият за атентата срещу Алексей Петров се изправя пред съда 16.02 | 09:00

Официални мотиви за стрелбата с двете РПГ-та по бронирания му автомобил досега разследващите не са обявили

От iNews.bg

Софийският апелативен съд (САС) ще заседава днес по мярката на украинеца Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на Алексей Петров.

Магистратите назначиха съдебно-медицинска експертиза, която въз основа на представените на последното заседание по мярката на украинеца в Градски съд документи и наличен преглед, да даде заключение за актуалното здравословно състояние на Логвиненко. Преди седмица адвокат Владимир Манолов изброи и представи пред апелативните магистрати 9 медицински и лабораторни изследвания и експертизи, както и инвалиден паспорт на украинеца.

Адвокатът поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи от какви заболявания страда обвиняемият. В залата се чуха заболявания като Хепатит С, за затъмняване на белия дроб и др.

Припомняме, че на Логвиненко е повдигнато обвинение за това, че от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. заедно с трима съучастници, е направил опит за предумишлено убийство като с две РПГ-та са стреляли срещу автомобила, в който са се возили Алексей Петров и шофьорът му Стефан Борисов.

Изстреляният снаряд обаче не е влязъл в купето на бронирания автомобил, защото е ударил дясната рамка на колата и се е плъзнал по прозореца. Единствено това обстоятелство е спасило живота на Петров, според разследващите.

Гранатометите били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната. От единия гранатомет е снет ДНК материал. Роман Логвиненко е сочен за подбудител на опита за покушение срещу Алексей Петров. Той е задържан на 30-31.01.2016 г. при влизането му в страната пред ГКПП "Дунав мост”. Украинецът е действал заедно с още трима съучастници.

Той е заловен, а другите са обявени за издирване от Интерпол. Те са Йевен Балков, Максим Чорний, Артьом Темпинский – всичките са украински граждани. На тях задочно са повдигнати обвинения.

В момента е арестуван единствено Роман Логвиненко. Артьом Темпинский и Максим Чорний са двамата, стреляли срещу Петров. Йевен Балков е помагал в организацията на престъплението, а Роман Логвиненко е и помагач на опита за покушение.

Подготовката за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, разиграл се на 29 октомври миналата година на метри от дома на бившата барета, е била на професионално ниво. Украинците година и половина са го наблюдавали и са действали много професионално.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов вече коментира, че досега не е виждал толкова професионална работа. В рамките на година и половина украинците са наблюдавали Петров, те са се дегизирали като клошари.

Успели са да установят начина на живот на Петров, периметърът, на който е работила охраната му, както и самото място, където е извършен опитът за покушение. Освен това изборът им на оръжие говори за това, че са целели задължителното убийство. Стана ясно и че има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите.

Бившият съветник в ДАНС и основен подсъдим по аферата "Октопод обяви награда от 100 хиляди долара на информатори, които дадат достоверни данни за нападението. Първоначално Алексей Петров коментира:

"Нищо не става. Грешка казах че е, оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”, а няколко дни по-късно заяви: "С терористите като с терористи”.

Петров е оцелявал и след друго нападение през 2002 г. Преди седмица Алексей Петров коментира, че не познавал нито някой от организаторите, нито от извършителите. Според него "това не е филм, а реалност, колкото и брутална, и невероятна да изглежда”.

Официални мотиви за стрелбата с двете РПГ-та по бронирания му автомобил досега разследващите не са обявили. Неофициални обаче свързваха Алексей Петров и работата му в ДАНС с екстрадиция на украинеца Логвиненко.

 

 

 

Водещи

Най-четени