Обвиниха седем ММА бойци в рекетьорство* 07.06 | 15:24

Те бяха задържани при спецакция на МВР под наслов "Тарикатите"

От Андриян Георгиев

Специализираната прокуратура е повдигнала днес (7 юни) обвинения срещу седем ММА бойци, които според обвинението били участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет и принуда на територията на София и страната.

ММА бойците са задържани при спецакция на ГДБОП под ръководството и надзора на прокурор от Спецпрокуратурата.

Повдигнати са обвинения срещу Георги Стоев, ръководител на групата, както и Николай Георгиев, Георги Стефанов, Валентин Арсов, Веселин Веселинов, Ивайло Тодоров, Огнян Петров.

Според информация на МВР те са задържани за 72 часа. ММА бойците се занимавали с лихварство, заплахи и насилие спрямо длъжници. Тримата лидери на групата, по твърденията на МВР, били арестувани в първата фаза на акция "Тарикатите" на 31 май.  

Полицейската акция започнала след информация от НАП, БНБ, Агенцията по вписванията – Имотен регистър и Финансовото разузнаване към ДАНС за съмнителни банкови операции, предоставяни и получавани заеми в големи размери, покупко-продажби на недвижими имоти – жилища, гаражи и поземлени имоти.

От МВР твърдят, че в първата фаза на операцията са били установени главните играчи в престъпната схема, както и част от съучастниците им. На 31 май са били претърсени десет адреса на територията на София - три жилища и седем заложни къщи, откъдето полицаите са иззели записи на заповеди, нотариални актове, банкови документи, бележки с отчети и сметки, мобилни телефони, ключове от банкови касети.

Намерени са били 30 хил. лв. и около 12 кг златни и сребърни изделия с неизяснен произход. На тримата лидери на организираната престъпна група са били повдигнати обвинения по чл. 321., който гласи, че който образува или ръководи организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, а който участвува в такава група, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Организираната престъпна група извършвала тежки престъпления на територията на София и страната - лихварство, заплахи и насилствени действия спрямо длъжници и членове на семействата им. Изяснено е, че потърпевшите са били принуждавани да прехвърлят имотите си на подставени лица, близки до лихварите. Структурата е прикривала незаконната си дейност и легализирала придобитите от нея средства чрез бизнес със заложни къщи.

Установени са и други участници в престъпната група, твърдят от МВР. Те били криминално проявени, прилагали са насилствени действия спрямо длъжници, практикували са незаконна лихварска дейност с предоставени от лидерите на групата средства, разпространявали са и наркотици. 

Потърпевшите на престъпната група са били заплашвани, изнудвани и многократно им е нанасян побой. 

________________________________

*Информацията е актуализирана към 17:30 часа. 

Водещи

Най-четени