Обгазени след изтичане на амоняк в Елена* 16.12 | 12:53

Опасното вещество е изтекло при авария в промишлено предприятие в града

От Деляна Петкова

Тази сутрин при авария в района на промишлено предприятие в град Елена е имало изтичане на амоняк, съобщи МВР. Огнеборците и спасителите са пристигнали броени минути след подаването на сигнала за инцидента.

При извършване на маневра товарен автомобил се е ударил в тръбопровод, захранващ хладилна инсталация. В следствие на удара е предизвикан теч на амоняк.

Спасителните екипи са успели да спрат теча и не е допуснато образуването на отровен облак над града. Въпреки това при инцидента са пострадали 8 души, които са били в близост до аварията.

По данни на Спешната помощ трима от пострадалите са в по-тежко състояние. Те са настанени в реанимацията на областната многопрофилна болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Още петима пострадали са настанени в болницата с различна степен на поражения.

Междувременно от общинската администрация съобщиха, че нямало нанесени щети на околната среда и опасност за населението след днешния инцидент.

Замерванията, направени на всеки час до обед, показвали, че нямало наличие на амоняк и че чистотата на атмосферния въздух в района на млекопреработвателното предприятие е в нормата.

Направени са и допълнителни замервания на въздуха в района на двете училища в града, като уредите са показали отрицателни резултати за наличие на амоняк.

 

*Информацията е актуализирана към 14:50 часа. 

Водещи

Най-четени