Обединени патриоти: Защо политиците мълчат за това от кого сме се освободили? 02.03 | 16:12

3 март винаги е бил обект на политически преоценки и опити да бъде пренаписана историята, казват те

От iNews.bg

Вече 140 години честваме едно уникално явление в историята на Европейския Югоизток – Руско-турската освободителна война. Няма подобен акт, няма такава война, която се е водила само в името на един велик идеал. Това заяви в НС проф. Станислав Станилов от името на ПГ на Обединени патриоти по случай Националния празник на България 3 март. "Каквито и да са били помислите на онези, които са започнали войната, резултатът е един – ние сме тук, наричаме се българи и наричаме нашата държава българска", заяви от трибуната още проф. Станилов.

По думите на атакиста 3 март винаги е бил обект на политически преоценки и опити да бъде пренаписана историята. "Винаги са се изваждали на дневен ред всевъзможни мотиви, с които да бъде обезценен този изключителен факт в световната история. Преклонението пред този исторически акт, трябва да бъде задължителен за всички българи и никой не бива да си позволява да го оспорва", заяви депутатът.

Той посочи, че повече от четвърт век, години на демократическата република, големи държавници и политици си замълчаваха кой ни е освободил, от кого ни е освободил, защо ни е освободил и какви са следствията от това освобождение.

"Ние много пъти сме били в тежко състояние, преодолявали сме го, живели сме на ръба на оцеляването, но никога не сме забравяли какво е станало през 1877-1878 г., как е завършило всичко и защо се е получило така. Нашият опит през това време да обединим всички българи в една държава, е завършил с успех”, допълни проф. Станилов.

Той подчерта, че депутати от ОП по-рано през деня почетоха паметта на легендарния полковник Борис Дрангов, като са присъствали на откриването на паметник.

"Но да не забравяме, че заедно с него трябва да честваме и подвига на много други известни и неизвестни, именни и безименни герои на българската история", заключи народният представител проф. Станилов.

Водещи

Най-четени