Обезопасяват опасни сгради по европейски образец 09.04 | 18:20

Основна цел е защитата на здравето и живота на хората

От Теодора Кокаланова

Започва акция за обезопасяване на опасни сгради по европейски образец. Защитен екран от стоманени конструкции ще укрепва фасадите на опасните сгради. Първият паметник на културата, опакован по този начин, е сградата на старата полиция в Русе. 

Заради спорове за собствеността една от емблематичните сгради на крайдунавския град се руши повече от 20 години. След като общината постави временни заграждения, за да не пострадат хора, сега започва изграждането на защитения екран.

"Основна цел е защитата на здравето и живота на хората, които преминават по главната улица на Русе. На второ място този защитен екран, съгласно разработения проект и одобрен от Националния институт за паметници на културата, има предназначение и да съхрани и заздрави фасадата на сградата", посочи кметът Пламен Стоилов.

Сградата, в която преди век е било основано първото застрахователно дружество в България, е сериозно повредена, информира bTV. За да изглежда по-приемливо, върху екрана е поставено пано с рисунка на фасадата. Кметът подчерта, че практиката е такава във всички по-големи европейски градове.

От общината имат желание да направят ремонт, но съсобственикът - частна фирма, не желае да инвестира.  Тепърва ще се търси трайно решение, за да бъде запазен паметникът на културата. 

Водещи